Gode råd
Optændingsvejledning - Top down
Fyrringsvejledning
Når der tændes op i deres pejseindsats, anbefaler vi at det gøres efter ”top down” metoden. Start med at placere 2-3 stykker brænde i bunden af brændkammeret. Ovenpå lægges ca. 1 kg tørt kløvet pindebrænde stablet på kryds og tværs som et bjælkehus, samt 2-3 sprittabletter, eller lignende.
Det er vigtigt at luftspjældet er fuldt åbent. Glaslågen kan evt. stilles lidt på klem ved, at benytte det yderste hak på håndtaget. Lad luftspjæld og låge stå sådan i yderligere 10-20 min for ikke at få tilsodet glasset, og samtidig få skabt et godt gløde lag til den rigtige indfyring kan begynde. Bålet skal være brændt helt ned til gløder (der er ikke flere flammer).
Lågen åbnes forsigtigt, så der ikke trækkes røg og aske ud, fordel herefter gløderne i et jævnt lag og træk dem helt frem mod glaslågen / lågerne.
Lang brænd tid opnås, hvis der afbrændes få, større stykker træ. Pejsen er ikke konstrueret til at kunne brænde over om natten, da det giver en dårlig forbrænding at holde pejsen på en for lav temperatur. Der vil dannes meget sod, da man ikke kan brænde alle gasserne i træet af.
Ved indfyring lægges 2-3 træstykker, ca. 10 cm inde i 2 lag, parallelt med indsatsens forside på gløderne, ca. 2 – 2,5 kg. Lågen stilles på klem i det yderste hak og luftindtaget over lågen skal stå helt åbent, da det er spjældet for den forvarmede luft. Når ilden har godt fat, lukkes lågen igen og efter ca. 5 min, eller til der er blivende klare flammer, kan spjældet reguleres gradvis ind. Når brændet er brændt ned til gløder efter ca. 1 time startes der forfra.
Varmemængden reguleres ved indfyret træmængde. Fyr mindre og oftere. Det er vigtigt, at træet er tørt og godt kløvet, således at overfladen på træstykkerne er stor. Derved opnår man den bedste afgasning og dermed den bedste forbrænding.
OBS max påfyldning op til nederste række huller i bagpladen.
Det gælder altid om at fyre så det er klart når man kigger ind i ovnen, ellers må der tilføres mere luft. Det er altid fornuftigt at have et askelag liggende i ovnen, det letter optændingen, og isolerer samtidig nedefter. Asken fjernes efter behov.
Hurtig eller kraftig varme opnås, hvis der afbrændes mange små stykker træ.
Er Vermaculiten i brændkammeret sort efter en indfyring, skal der tilføres bålet mere ilt, så der opnås en højere temperatur i brændkammeret. Derved frigives alle træets gasser. Soddannelsen kan også skyldes vådt træ, for dårligt træk i skorstenen eller forkert fyring.
Pejseindsatsen er kun EN-godkendt til fyring med træ.
Det anbefales, at bruge kløvet birke- eller bøgetræ, der har været opbevaret minimum 1 år, helst 2 år, udendørs under tag. Træ, der opbevares indendørs, har tendens til at blive for tørt og afbrænde for hurtigt. Det er dog altid en god ide at tage brændet ind 2-3 dage før brug. Ege- og fyrretræ skal opbevares 2 år, inden det tages i brug, da træet kan indeholde stoffer, der kan være skadelige for pejseindsatsen.
Det er forbudt, at fyre med spånplader, lakeret, malet eller imprægneret træ, plast, flydende brændsler samt gummi. Mælkekartoner og aviser indeholder stoffer, der kan skade glasset.
Dele af pejsen, især de udvendige flader vil blive varme under driften. Der bør derfor udvises fornøden forsigtighed.
Vedligeholdelse
Rengøring bør kun foretages når pejsen er kold. Den daglige vedligeholdelse indskrænker sig til et minimum. Det nemmeste er at støvsuge pejsen udvendig med et lille mundstykke med bløde børster. Du kan også bruge en tør klud eller en blød støvkost. Men kun på en kold pejs.
Mindst hvert anden år bør indsatsen få et grundigt forebyggende serviceeftersyn. Eftersynet omfatter bl.a.: grundig rengøring af pejsen, smøring af hængsler med kobberfedt, kontrol af luftsjæld, justering af håndtag/låge, kontrol af varmeisolerende materiale og kontrol af pakninger samt evt. udskiftning.
Eftersyn skal gennemføres af en kvalificeret montør. Brug kun originale reservedele. Husk altid, at sørge for adgang til rengøring af pejsen, røggas forbindelsesstykket og skorstensrøret.
Vedr. fyring i en ny ovn må der påregnes nogen røg og lugt ved de første fyringer, idet stålpladerne på Meteors pejseindsatse, er malet med en speciel varmebestandig maling. Luft derfor godt ud i rummet efter de første fyringer.
Der gøres opmærksom på, at der ikke gives garanti på pakninger, glas og ildfaste sten.
Skorstenen
Når din nye pejseindsats er monteret, skal du huske at anmelde installationen til skorstensfejeren. Installationen skal synes og fremover skal skorstenen renses af skorstensfejeren.
Et godt træk i din skorsten har afgørende betydning for, hvor godt din pejseindsats kommer til at brænde. Bemærk, at der skal være rensemulighed evt. adgang til renselåger.
Skorstenens virksomme højde skal typisk være ca. 4 meter. Skorstenens lysning skal være min. Ø 150mm. Alle samlinger og tilslutninger skal være tætte. Skorstenstrækket skal min. være 1,2 mm vandsøjle (12 Pa).
For at forebygge risiko for skorstensbrand skal skorstenen renses årligt. Røgrør og røgkammeret skal renses samtidigt med skorstenen. Såfremt skorstenens højde umuliggør rensning oppefra, skal der monteres en renselem.
I tilfælde af skorstensbrand lukkes der for samtlige spjæld og brandvæsenet kontaktes. Før videre ibrugtagning kontrolleres skorstenen af skorstensfejeren.
Husk altid at kontrollere for blokeringer inden genoptænding og/eller en længere stilstandsperiode Det anbefales at forsyne skorsten eller røgrør med et reguleringsspjæld, så skorstens-trækket kan reguleres på dage med kraftig blæst. Spjældet må dog maks. kunne lukke røgrøret 80%.